E.Romagna-Campania 4/2013

image-30699-Napoli.jpg?1441370032382
image-30670-emilia.gif?1441362608502
image-30669-campania.gif?1441362566497
Emilia-Romagna is een regio van Noord-Italië. De regio wordt in het oosten begrensd door de Adriatische Zee, in het noorden door de rivier de Po en in het zuiden door de Apennijnen. De regio grenst aan de regio's Piëmont, Ligurië, Toscane, Marche, Lombardije, Veneto en de zelfstandige republiek van San Marino. Bijna de helft van het territorium behoort tot de Povlakte, daarmee is deze regio een van de vlakste in Italië. Emilia-Romagna is een dichtbevolkte regio, vooral in de vlakke helft ervan. Het is ook een van de rijkste regio's en over het algemeen wordt het beschouwd als een van de beste regio's van het land om in te wonen. De keuken van Emilia-Romagna staat bekend als een van de beste van Italië (zie ook onder andere de herkomst van de Parmaham, de Aceto Balsamico di Modena en de Parmezaanse kaas) en is een der meest karakteristieke van Italië. Bezienswaardigheden: De kunststeden Bologna, Ferrara en Parma De mozaïeken van Ravenna De Etruskische opgravingen van Marzabotto Comacchio en het omringende polderlandschap.

Campania (Nederlands: Campanië) is een regio in Zuid-Italië die in het noordwesten grenst aan Latium, in het noorden aan Molise, in het noordoosten aan Apulië, in het oosten aan Basilicata en in het westen aan de Tyrreense Zee. De regio beslaat 13.595 km² en heeft in 2004 ongeveer 6 miljoen inwoners. De naam van de regio is rechtstreeks van het Latijn afgeleid, de Romeinen noemden de regio namelijk Campania felix, wat gelukkig land(schap) betekent. De regionale hoofdstad is Napels (Napoli). De regio is opgedeeld in vijf provincies. Tussen 600 en 200 v. Chr was Capua de belangrijkste stad van Campania. In de vroege middeleeuwen was Amalfi een der belangrijkste handelssteden van Europa. Sinds de late middeleeuwen is de dominante positie van Napels echter onaangevochten gebleven.
Modena is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Modena in Italië, gelegen in de Po-vallei. De oude universiteitsstad is gelegen in de regio Emilia-Romagna en is van oudsher een belangrijk verkeersknooppunt in Europa. Ook was het de hoofdstad van het Hertogdom Modena en Reggio.
Modena staat bekend als belangrijk auto-centrum. Veel beroemde Italiaanse automerken hebben een band met Modena, zoals Ferrari, Lamborghini en Maserati. Daarnaast is Modena bekend in culinaire kringen, onder andere vanwege de balsamico-azijn uit deze streek.
image-8105-modena.jpg?1422428308036
image-8106-ferrari.JPG?1422428792665
Parma is een stad in de Povlakte in de Italiaanse regio Emilia-Romagna. De stad telt 190.522 inwoners (01-01-2013). Parma is een belangrijke industriestad die vooral vanbelang is voor de voedingswarenindustrie. Aan de stad zijn beroemde producten als de parmaham en de Parmezaanse kaas verbonden. Het zuivelconcern Parmalat, dat eind 2003 in opspraak raakte, heeft hier zijn thuisbasis. Parma vormde samen met Piacenza eeuwenlang een hertogdom (Hertogdom Parma en Piacenza), waaraan namen verbonden zijn als Margaretha van Parma en Alexander Farnese, kortweg de hertog van Parma, die in de geschiedenis van de Nederlanden een belangrijke rol hebben gespeeld. De huidige hertog van Parma is prins Carlos de Bourbon de Parme, zoon van prinses Irene der Nederlanden en prins Carel Hugo. Parma beschikt over een monumentale historische binnenstad. Beroemde Parmezanen waren de operacomponist Giuseppe Verdi, die in de buurt van de stad werd geboren en naar wie het plaatselijke vliegveld is genoemd, de dirigent Arturo Toscanini en de filmregisseur Bernardo Bertolucci.
image-8107-bologna.jpg?1422428876999
Bologna (uitspraak: Bológna, [bo’loɲɲa]), of ook wel Bologne, is een Italiaanse stad met 382.825 inwoners (2011)[1], gelegen in Noord-Italië. Bologna is tevens de hoofdstad van de gelijknamige provincie en de regio Emilia-Romagna. De stad ligt aan de voet van de Apennijnen en tussen de rivieren de Reno en de Savena. Ruwweg ligt de stad ten zuidwesten van Venetië en ten oosten van La Spezia. Bologna is qua inwonersaantal de zevende stad van Italië en is het hart van één van de agglomeraties in Italië. De totale omvang van de metropool ligt om en bij de 1 miljoen inwoners. De telling is gebaseerd op de agglomeratie Bologna–Modena, welke twee metropolen bijna aaneengesloten zijn. Bologna is al eeuwen een universiteitsstad. De universiteit van Bologna is met haar oprichting in 1088 de oudste universiteit van Europa. De studenten vormen een culturele en sociale verlevendiging van de stad. Behalve vanwege de universiteit staat Bologna bekend om zijn grote, grotendeels bewaard gebleven historisch centrum, dat ondanks de verstedelijking aan het eind van de 19e eeuw en de Tweede Wereldoorlog nog steeds te aanschouwen is. Dit is mede te danken aan de renovatie aan het eind van de jaren 60.
image-8107-bologna.jpg?1422428876999

De stad Cassino is gelegen in de Italiaanse provincie Frosinone, in de regio Latium. Historisch gezien hoort de stad bij de zuidelijker gelegen regio Campanië. Het is een belangrijk commercieel, agrarisch en industrieel centrum. De plaats werd al lang voor de komst van de Romeinen bewoond door Italiërs. Gedurende de Romeinse periode heette de stad Casinum. Uit deze tijd dateert het goed bewaard gebleven theater en amfitheater van Cassino. Bij de stad ligt ook nog een deel van de oorspronkelijke Via Latina die Rome met Casilinum (het huidige Capua) verbond. Bekender is de stad geworden door de Slag om Monte Cassino. Tijdens de gevechten werd het historische deel van de stad vrijwel geheel verwoest. De grote militaire begraafplaatsen rondom de stad herinneren aan deze gebeurtenis. Niet alleen de stad maar ook de monumentale Benedictijner abdij Montecassino, die ruim 450 meter hoger ligt, werd zwaar getroffen.

image-7961-IMG_0323 - Copy.JPG?1422429462671
De stad Gaeta is gelegen in de Italiaanse provincie Latina, in de regio Lazio. De stad ligt aan Middellandse Zee, ongeveer halverwege de steden Napels en Rome. Het historische centrum van de stad is gesitueerd op het uiteinde van het kleine schiereiland van de Monte Orlando. Op de top van de Monte Orlando staat het meest bijzondere monument van Gaeta: het Mausoleum van Lucius Munatius Plancus dat dateert uit het jaar 22 voor Christus. Dit cilindrische bouwwerk is ongeveer tien meter hoog en heeft een omtrek van 92 meter. Vanaf deze plaats, die via een panoramische weg te bereiken is, heeft men een uitzicht over het middeleeuwse deel van Gaeta en de Golf van Gaeta. Een ander belangrijk monument van de stad is het 12de-eeuwse Castello dat een oppervlakte heeft van zo'n 14.000 m². De sierlijke kathedraal van Gaeta dateert uit de tiende eeuw en is opgedragen aan de Heilige Erasmus. In de 57 meter hoge klokkentoren zijn Arabische invloeden zichtbaar. Het toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten voor Gaeta. De stad wordt omgeven door brede zandstranden en is in het bezit van een kleine jachthaven.
image-8112-formia.JPG?1422430690893

Caserta (85.000 inwoners) is een stad in Campanië, Italië, ongeveer 30 kilometer ten noorden van Napels. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Caserta ligt aan de rand van de Campanische Vlakte op een hoogte van 68 meter. De stad is vooral bekend vanwege het koninklijk Paleis van Caserta dat gebouwd is in opdracht van koning Karel VII van Napels. De architect van het enorme bouwwerk was Luigi Vanvitelli, zoon van de Nederlandse schilder Casper van Wittel die in 1675 naar Rome was verhuisd. Het gebouw meet 274 bij 184 meter en telt 1200 kamers die over 5 verdiepingen verspreid zijn. De tuin achter het paleis heeft een lengte van drie kilometer. Het bestaat uit een vlak deel en hellend deel, wat een bijzonder perspectief tot gevolg heeft. In het achterste deel van het park ligt de waterval Cascata di Diana met aan de voet de beeldengroep van Diana, Godin van de Jacht. In de Tweede Wereldoorlog diende het paleis als hoofdkwartier van de geallieerden.

image-8112-formia.JPG?1422430690893

Napels (Napels (Italiaans: Napoli; Napolitaans: Napule) is een havenstad, de derde stad van Italië, en de grootste van de Mezzogiorno (Zuid-Italië). Napels is tevens hoofdstad van de regio Campanië (Campania) en van de provincie Napels. De Napolitaanse agglomeratie heeft circa 4,4 miljoen inwoners. Napels heeft een rijke geschiedenis, kunst en cultuur, wereldberoemde gastronomie en een eigen dialect, het Napolitaans, dat zover afwijkt van het Italiaans dat men het met meer recht een taal zou kunnen noemen (vergelijkbaar met de positie van het Catalaans in Spanje). Fonte: wikipedia

image-8112-formia.JPG?1422430690893