Raccolta delle olive

(Il testo in Italiano con +/- 40 foto di souvenir di sotto / Italiaanse tekst met +/- 40 souvenir foto's onderaan)
Ongeduldig keek ik uit naar eind oktober 2017. Voor de eerste maal zou ik dan meehelpen met de olijvenpluk in Umbrië! Ikzelf reed met de auto naar Italië, mijn vrouw Natalie vloog (voor slechts 10 euro met een last-minute vliegticket) me nadien achterna. De reis naar het meer van Como verliep - op de Gotthardtunnel in Zwitserland na - vlekkeloos. Door een frontale botsing werd deze tunnel zelfs een tijdje afgesloten. De volgende ochtend stond het tweede deel (Como-Ancona) van mijn traject op het programma. Na de files op de ring van Milaan overleefd te hebben en mijn vrouw Natalie diezelfde namiddag aan de luchthaven van Ancona teruggevonden te hebben, zijn we daarna samen eerst bij Nadine (afkomstig uit het Vlaamse Zomergem) op de koffie gegaan. Haar ontvangst in haar eigen Sotto la Quercia - een juweeltje in de Marken - was zeer hartelijk. Elk appartement bij haar is gloednieuw, met smaak ingericht en beschikt over een terras waar je kan genieten van het prachtige uitzicht op de olijf- en wijngaarden! 's Avonds reden we, bij een adembenemende ondergaande zon en langsheen kronkelende wegen en nieuwe tunnels, door naar het welgekende meer van Trasimeno in Umbrië. Bij Marcello en Maria Pia - onze Italiaanse vrienden die we al 20 jaar goed kennen - verbleven we in hun Cerboni appartement enkele dagen ter plaatse voor de oogst. Mijn eerste dag als hulp bij de olijvenoogst was zondermeer een zeer mooie en leerrijke ervaring.  Vanaf nu besef ik maar al te goed dat dit een behoorlijk arbeidsintensieve job is (cf. de armen, schouders en rug hebben het mogen voelen)! Reden tot klagen had ik echter niet: ik werkte vanop de groene heuvels met een geweldig zicht op het meer, kon op elk moment Italiaans praten en werd heel de dag door verwend met lekkere huisbereide (pasta) gerechten! Op de middag - bij het begin van de herfst - was het zelfs nog 24 graden. De lokale bevolking liet me duidelijk verstaan dat de extreme hitte van de voorbije zomer en de aanhoudende droogte (in deze regio) de kwantiteit van de olijven dit jaar niet ten goede kwam. Na het plukken reden we met hun typische en volgeladen driewielige Piaggio Ape naar de 'molen' in het dorp Passignano om ons onmiddellijk gezonde olijfolie te laten persen! Na een paar dagen zat mijn avontuur als olijvenplukker erop en was de tijd gekomen om ons enkele kilometers verderop te verplaatsen tot bij Anna en Bruno. Hun elegante villa aan het Trasimeense meer, daterend uit de jaren ’30, doet nu dienst als het charmante Kursaal hotel met smaakvol ingerichte comfortabele kamers. Op deze locatie kom ik al (met mijn ouders toen) sinds mijn 16de met plezier terug! Na de noeste arbeid van de voorbije dagen stond nu niet alleen een rustige fietstocht langsheen het prachtige meer (met zijn drie eilanden Isola Maggiore, Isola Minore en Isola Polvese) op het programma, maar stonden we nabij Tuoro (in het park) ook even stil bij de welgekende en bloedige veldslag (in 217 v.Chr.) tussen Hannibal en de Romeinen. Na Umbrië werd onze reis in (het zuiden van) de Marken verdergezet. Door de gemoedelijke Roberto van La Scentella  - een country house in de tuin van de Marken, namelijk de Aso-vallei welke zich vanaf het Sibillini-gebergte tot aan de Adriatische zee uitstrekt - werden we niet alleen goed ontvangen, maar kregen we tevens de kans om de geheimen van de Vernaccia spumante uit Serrapetrona beter te leren kennen. Met Roberto als lokale gids werden vervolgens het nabijgelegen pittoreske dorp Petritoli (cf. Teatro dell'Iride, enz.), l'Azienda Agricola met haar 40 (!!!) tomatensoorten en de zeer mooie middeleeuwse stad Ascoli Piceno bezocht. De Marken zijn ondermeer gekend om hun kleurrijke heuvels, middeleeuwse dorpen, fruit- en olijfboomgaarden, kunst, geschiedenis en cultuur… alsook om de goede keuken van vroeger! Met heel veel passie nam Roberto ons mee in de wondere wereld van 'La cucina ciocheciò' en 'Il giardino dei semplici'. We waren verrast van het feit dat men - met wat men in de (vrije) natuur kan aantreffen - toch zeer lekkere en gezonde gerechten kan klaarmaken. Kortom, het leven is gewoonweg prachtig in Italië!
image-135672-lodges-lemarche-publ1.png
Con impazienza ho aspettato la fine dell'ottobre 2017. Per la prima volta ho potuto aiutare con la raccolta delle olive in Umbria! Ho guidato con la macchina per l’Italia, mia moglie Natalie, però, ha preso invece un volo più tardi (solo per 10 euro con un biglietto dell'ultimo minuto). Il viaggio al Lago di Como – tranne la Galleria di Gottardo in Svizzera – è andato perfettamente. A causa di uno scontro frontale, questo tunnel era stato chiuso per un po' di tempo. La mattina successiva, la seconda parte (Como-Ancona) del mio viaggio è stato sul programma. Dopo aver sopravvissuto agli ingorghi di traffico sulla tangenziale di Milano e aver ritrovato mia moglie Natalie quel pomeriggio all'aeroporto di Ancona, abbiamo preso prima un caffè insieme da Nadine (lei è di Zomergem, nelle Fiandre). Il suo benvenuto nella sua propria struttura Sotto la Quercia - un gioiello nelle Marche - era caloroso. Ogni suo appartamento è nuovo, arredato con gusto e dispone di una terrazza da dove si può godere la splendida vista degli oliveti e vigneti! La sera, nel momento di un bel tramonto e lungo le strade tortuose e le nuove gallerie, ci siamo spostati verso il nostro più conosciuto lago di Trasimeno in Umbria. Da Marcello e Maria Pia - i nostri amici italiani che conosciamo già da 20 anni - abbiamo alloggiato sul posto nel loro appartamento Cerboni per alcuni giorni per la raccolta. Il mio primo giorno come aiuto alla raccolta delle olive era una bella esperienza educativa. D'ora in poi, mi rendo conto che questo è senz’altro un lavoro intenso (Cfr. le mie braccia, le spalle e la schiena, lo hanno ben sentito)! Però, non mi sono potuto lamentare siccome stavo lavorando sulle verdi colline con una splendida vista sul lago, ed ero in grado di parlare italiano e in ogni momento del giorno sono stato coccolato con gustosi piatti (di pasta) fatti in casa! Nel pomeriggio - all'inizio dell'autunno – la temperatura era ancora di 24 gradi. La gente sul posto mi ha chiaramente spiegato che a causa del caldo estivo dell'estate scorsa e della continua siccità (in questa regione) non hanno beneficiato di grandi quantità di olive, quest'anno. Dopo alcuni giorni la mia avventura come coltivatore di olive era finita e era poi il momento di spostarci qualche chilometro più lontano da Anna e Bruno. La loro elegante villa sul Lago Trasimeno - risalente agli anni Trenta - funge oggi come affascinante hotel Kursaal con camere confortevoli arredate con gusto. Da quando avevo 16 anni ritorno sempre con piacere in questa località! Dopo il duro lavoro degli ultimi giorni, non solo un tranquillo giro in bici lungo il bellissimo lago (con le sue tre isole: Isola Maggiore, Isola Minore e Isola Polvese) è finito sul nostro programma, ma ci siamo anche fermati un po’ nel vicino (parco di) Tuoro per la rievocazione della battaglia ben nota e sanguinosa (del 217 a.C.) tra Annibale ei Romani. Dopo l'Umbria il nostro viaggio è  continuato nel sud delle Marche. Dal gentile Roberto di La Scentella - una casa di campagna nel giardino delle Marche, cioè nella valle dell’Valdaso, che si estende dai Monti Sibillini fino al mare Adriatico - siamo stati non solo ben accolti, ma abbiamo anche avuto la possibilità di conoscere meglio i segreti della Vernaccia spumante di Serrapetrona. Con Roberto, come nostra guida locale, siamo stati poi al vicino villaggio pittoresco di Petritoli (cfr. Teatro dell'Iride, etc.), l'Azienda Agricola con  le sue 40 (!!!) varietà di pomodoro e la bellissima cittadina medievale di Ascoli Piceno. Le Marche sono conosciute per le loro colline colorate, i borghi medievali, i frutti e gli oliveti, l'arte, la storia e la cultura ... così come la buona cucina del passato! Con molta passione, Roberto ci ha portato al meraviglioso mondo della 'La cucina ciocheciò' e al 'Il giardino dei semplici'. Siamo rimasti sorpresi dal fatto che - con ciò che si può trovare nella natura - si possono preparare piatti molto gustosi e sani. Insomma, la vita è semplicemente bella in Italia!
Overview +/- 40 souvenir photo's: