Le Marche in Valigia

(In italiano di sotto) Pasta, olijfolie, vruchten, wijn, cultuur, beeldmateriaal, mooie muziek en gezelligheid troef waren de basisingrediënten welke deze twee 'Le Marche In Valigia' avonden (24-25 februari 2017) met onze Italiaanse vrienden hebben geannimeerd in het prachtige Brugge (ook wel genaamd als het 'Venetië van het Noorden'). Het evenement ging door in de zaal 'De Blauwe Reiger', naast het tennisveld. Roberto Ferretti en zijn kompanen waren daags voordien rechtstreeks vanuit de Marken na een reis van iets meer dan 24 uur doorheen Oostenrijk, Duitsland, Luxemburg in België aangekomen. Hun auto was volgeladen met diverse geuren, smaken, filmmateriaal en vooral de wens om over hun prachtige regio in buitenland te praten. De Marken is een regio in het midden van Italië aan de Adriatische Zee. Het grenst in het noorden aan Emilia-Romagna en de republiek San Marino, in het westen aan Toscane en Umbrië, in het zuidwesten aan Lazio en in het zuiden aan de Abruzzen. Verspreid over deze twee avonden konden we met plezier voor dit event meer dan 55 personen ontvangen! Beslist het grootste event van Tutitalia Belgium tot nu toe. In samenwerking met Taste-Italy konden de deelnemers genieten van een menu van meerdere gangen, aangepaste wijnen en dit alles opgeluisterd door een tenor welke Marchigiaanse liederen zong. Het was zonder twijfel een uitzonderlijk event met dank aan Roberto van Agritur-Aso. Deze vereniging heeft als doel om over de Marken en - historisch gezien - zijn onlosmakelijk verbonden mediterrane dieet te vertellen. Roberto promoot zijn regio over heel de wereld op een weldegelijk zeer geanimeerde manier. Daarnaast dienen we ook nog zijn Belgische gebuur Ivo De Ruyter bedanken voor de perfecte organisatie. De chef-kok Benito Ricci met zijn lekker eten mogen we ook niet vergeten, evenals de getalenteerde tenor Carlo Assogna, Tiziana Ubaldi met haar uitstekende wijnkennis, de architecte Francesca Luciani met haar zeer interessante toelichting over de recente aardbevingen welke hun regio spijtig genoeg heeft getroffen en het project om o.a. de Santa Maria in Pantano te Montegallo te heropbouwen. In dit ongelooflijk en prachtig avontuur konden we natuurlijk ook beroep doen op uitstekende en lekkere producten van hun land, zoals: historisch gezien nog oude bloem van het bedrijf "Il Biologico di Livia", de maccheroncini van "La Campofilone" Enzo Rossi, de gevulde olijven van "De Carlonis", de vruchten van het bedrijf "La Viola", de linzen van Francesco Fortuni Montemonaco, de gekookte wijn van het bedrijf "Catalini", de kaas van "Fontegranne", olijfolie van "Clara"  Daniele Paci en olie van "Agostini", de vleeswaren van "Re Norcino", de salami van Peppe Baffoni van het vakantieboerderij "Lo Scoiattolo" Petritoli, hoofdvlees gemaakt door de vrienden van de vereniging IPV Petritoli, de wijn van het bedrijf "La Canosa" Rotella en de roze appelen van Graziella Traini van het "Fienile" uit Montedinove. Met dank aan Claudia Pagliani vindt u hier onderaan deze pagina enkele mooie sfeerfoto's terug.
Pasta, olio, legumi, vino, cultura, immagini, bel canto e convivialità sono stati gli ingredienti che hanno animato le due sere 'Le Marche In Valigia' (24-25 febbraio 2017) con gli amici Italiani nella splendida Bruges (si chiama pure la ‘Venezia del Nord’). L’evento si è svolto vicino a campi da tennis nella sala ‘De Blauwe Reiger’Roberto Ferretti ed i suoi compagni delle Marche sono venuti dopo ventiquattro ore di viaggio, attraversando Austria, Germania, Lussemburgo e Belgio, con la macchina piena di profumi, sapori, immagini, e tanta voglia di raccontare e far conoscere altrove la loro bella regione. Le Marche sono una regione italiana a statuto ordinario dell'Italia centrale, con capoluogo Ancona, affacciata verso est sul mar Adriatico. L'Appennino umbro-marchigiano segna ad ovest il confine con la Toscana, l'Umbria e il Lazio; a nord la regione confina con l'Emilia-Romagna e la Repubblica di San Marino, a sud con l'Abruzzo. Distribuito su quelle due serate, abbiamo potuto accogliere per quell’evento con piacere più di cinquantacinque persone! Senz’altro il più grande evento per Tutitalia Belgium finora. In collaborazione con Taste-Italy, i partecipanti hanno potuto godere un menù di diverse portate con vini abbinati, animato da un tenore che ha portato canzoni marchigiane. È stato senza dubbio un evento straordinario grazie a Roberto dell'Associazione Agritur-Aso che racconta le Marche e la Dieta Mediterranea alla quale è profondamente e storicamente legata. Lui promuove la sua regione in tutto il mondo davvero in un modo animato. Inoltre, ringraziamo anche il suo vicino belga Ivo De Ruyter per la perfetta organizzazione. Non possiamo dimenticare pure il capo cuoco Benito Ricci con il suo cibo saporito, oltre il talentuoso tenore Carlo Assogna, Tiziana Ubaldi con la sua conoscenza del vino, l’architetto Francesca Luciani con la sua spiegazione interessante sui terremoti che purtroppo ha colpito la regione ed il progetto per ricostruire tra l'altro Santa Maria In Pantano a Montegallo. A farci compagnia in questa incredibile e meravigliosa avventura c'erano gli straordinari prodotti della loro terra. Le farine antiche dell'azienda "Il Biologico di Livia", i maccheroncini di "La Campofilone" di Enzo Rossi, le olive ascolane di "De Carlonis", i legumi dell'azienda "La Viola", le lenticchie di Francesco Fortuni di Montemonaco, il vino cotto dell'azienda "Catalini", il formaggio di "Fontegranne", l'olio "Clara" di Daniele Paci e l'olio di "Agostini", i salumi di "Re Norcino", i salami di Peppe Baffoni dell'agriturismo "Lo Scoiattolo" di Petritoli, la coppa di testa fatta dagli amici dell'Associazione IPV di Petritoli, il vino dell'Azienda "La Canosa" di Rotella e le mele rosa di Graziella Traini del "Fienile" di Montedinove. Grazie a Claudia Pagliani potete trovare qui alcune foto in fondo a questa pagina.