Lasagne

Lasagne met aubergines en gehakt                                                       Buon appetito!
image-26410-IMG_6176.JPG?1437933800810
image-26991-lasagne_copy2.JPG?1438187310100
Homemade Filip VH
image-26990-lasagne_copy.JPG?1438187196859
Homemade Filip VH
Hoewel wij lasagne als een typisch Italiaans gerecht kennen, is het waarschijnlijker dat de oorsprong van deze pastasoort bij de Grieken en de Romeinen ligt. Het is overigens nog helemaal niet zo duidelijk wie nu exact als uitvinder van de pasta kan worden aangewezen, maar het is wel onderzocht en bewezen dat de Grieken een soort brede, platte pasta maakten met de naam ‘laganon’. Het woord lasagne zou daar een verbastering van kunnen zijn. De Grieken kookten deze pasta niet, maar ze roosterden of bakten het in de oven. In de eerste eeuw was er een Romeinse schrijver Apicius die een pasta heeft beschreven met een vulling. Het wordt ‘lasagna’ genoemd. Er is geen oorspronkelijk recept gevonden, maar uit deze beschrijving kan men opmaken dat het gaat om een gerecht met meerdere lagen, bestaande uit pasta en vullingen met vlees en vis. Wetenschappers menen echter dat de tegenwoordige ravioli of tortellini daar beter van kan worden afgeleid en niet de lasagne zoals wij hem kennen.
Instructies
  • De oven op 180° voorverwarmen, Maak de ajuin schoon en snij hem fijn. Hak de tomaten grof en behoud het sap.
  • Bak het vlees en de ajuin gedurende 5 minuten in een sauteerpan met 2 soeplepels Solo, voeg de gehakte tomaten toe, dek af en laat 15 minuten sudderen.
  • Was de aubergines en snij ze in de lengte in plakjes van 5 mm.
  • Wentel de plakjes aubergine in het eiwit en laat ze in een kom met 4 soeplepels Solo goudbruin worden. Leg ze één voor één op keukenpapier.
  • Bereid de saus: laat het sap van de tomaten met 20 cl water, de suiker en 1 Bouillonketeltje Vlees opwarmen. Laat de margarine in een tweede kookpot smelten. Voeg de bloem toe en meng met de margarine. Giet daarna de warme puree beetje bij beetje in het mengsel zoals voor een bechamelsaus.
  • Snij fijne plakjes van de mozzarella. Giet een beetje saus op de bodem van een ovenschotel, bedek eerst met lasagneblaadjes en daarna met plakjes aubergine. Voeg een laag gehakt en een laag mozzarella toe. Leg opnieuw een laag lasagneblaadjes, saus en zo verder om 3 lagen te vormen. Eindig met de saus en de geraspte kaas.
  • Bak 30 minuten in de oven op 180° terwijl je het baksel in het oog houdt en dien op met groene sla.
Fonte:

Ingrediënten

  • 1 ajuin
  • 1 blik gepelde volledige tomaten
  • 500 g gehakt rundvlees
  • 6 soeplepels Solo vloeibaar
  • 2 aubergines
  • 1 eiwit
  • 1 soeplepel suiker
  • 20 g margarine
  • 20 g bloem
  • 250 g mozzarella
  • 2 Knorr Bouillonketeltje vlees
  • 1 pak lasagnebladen
  • 125 g geraspte kaas